Paleolitik Ciganske jame pri Zeljnah - Brodar, Mitja (Arheološki vestnik, 1991)
V članku predstavlja avtor rezultate izkopavanj v Ciganski jami pri Zeljnah blizu Kočevja na jugu Slovenije. Gre za suhi del večjega jamskega sistema, ki je še vedno vodno aktiven. Med normalnimi jamskimi plastmi je pol metra debela plast naplavljene ilovice. Izkopavanje ni doseglo jamskega dna, ker globlje plasti, ki so sicer nastale v suhi-jami, zdaj ležijo v talni vodi. Spodnja kulturna plast, ki leži pod naplavljeno ilovico, je zelo skromna, vendar pa nedvomno pripada gravettienu. V zgornji kulturni plasti nad naplavljeno ilovico je razviti gravetticn v poudarjeno mikrolitski obliki. Posebnost zgornje kulturne plasti so v profilih lepo vidni zelo močni krioturbatni premiki.