Naselbinski ostanki iz 1. st. pr. n. š. v Fornačah pri Piranu - Stokin, Marko (Arheološki vestnik, 1992)
S sondiranjem v Fornačah pri Piranu so bili odkriti trije zidovi, zgrajeni v dveh fazah. V rimskem času je objekt ležal zelo blizu morske obale. V nasutju med zidovi je bila najdena množica školjk in polžev. Arheološke ostaline iz enotne plasti kažejo, da jc bilo najdišče poseljeno v 1. st. pr. n. š. (keramika s črnim premazom, amfore tipa Lamboglia 2, italo-megarska čaša, poznorepublikanski oljenki. siva severnoitalska keramika, obroček za nošnjo strigila, fibula srcdnjclatcnske sheme). Posamične najdbe pa dokazujejo življenje še v 1. st. n. š. (terra sigillata, keramika tankih sten, bronast novec in morda še fibula tipa Jezerine).