Zgodnjerimsko naselje pod Grajskim gričem v Ljubljani. Gornji trg 15 - Vičič, Boris (Arheološki vestnik, 1993)
V letu 1990 smo izvedli zaščitno raziskovanje v pritličju hiše Gornji trg 15 v Ljubljani. Ob tem so bili odkriti: delno ohranjen sarkofag, trije skeletni grobovi (od tega eden s trojnim pokopom) in dva žgana grobova. Žgana grobova datiramo v 2. st., skeletne in sarkofag (vsi brez pridatkov) pa v čas pozne antike. Delno je bila raziskana tudi zgodnjerimska hiša, ki jo datiramo v poznoavgustejski čas (morda že v zadnje desetletje pr. n. š.) do tridesetih let 1. st.