Podmol pri Kastelcu - novo večplastno arheološko najdišče na Krasu, Slovenija - Turk, Ivan; Modrijan, Zvezdami; Prus, Tomaž; Culiberg, Metka; Šercelj, Alojz; Perko, Verena; Dirjec, Janez; Pavlin, Primož (Arheološki vestnik, 1993)
V prispevku so obdelana poskusna izkopavanja v novem arheološkem jamskem najdišču Podmol na Petrinjskem Krasu v Sloveniji. Ugotovljen je bil 8 m debel stratigrafski niz, obsegajoč obdobja neo- in eneolitika, bronaste dobe, antike l n srcdnjcga veka. Trenutno je lo najdišče z najpopolneje ohranjeno stratigrafijo za holocensko obdobje v Sloveniji. To velja še posebej za eneolitik in za prehod iz eneolitika v zgodnjo bronasto dobo. Najdišče radiokarbonsko ni datirano. Podmol je bil vzorčno kompleksno obdelan: narejene so bile pedološko-sedimentološke raziskave ter paleovegetacijske in paleofavnistične analize. Vse so dale prepričljive preliminarne rezultate.