Reliquiengraber - Sonderbestattungen der Spatantike - Glaser, Franz (Arheološki vestnik, 1997)
Predstavljena je širša problematika čaščenja relikvij v zgodnjekrščanskem obdobju, vse od prvih izkopov ostankov mučeneev do čaščenja posameznih drobcev telesnih ostankov. Uveljavljanje relikvij v zgodnjekrščanskem svetu prikazuje avtor s posebnim ozirom na raziskave na Koroškem, Tirolskem in posamezne pomembnejše primere v širšem mediteranskem območju. Staroselsko prebivalstvo je ob opuščanju naselbin vzelo ostanke svetnikov s sabo. Na osnovi primerjalne analize ugotavlja, da mesta za relikvije predstavljajo grobove, ki so bili označeni z mensami in predstavljajo tako miniaturne grobnice. Prisotnost relikvij je mogoče dokazati ne samo v prezbiterijih ampak tudi v kapelah in apsidah. Relikvije in čaščenje mučeneev je bilo merodajno za nastanek dvojnih cerkva in posebne arhitektonske ureditve prostorov.