K svinčenemu vozu z Brega pri Rožeku: Voz s kotlom ali slavnostni voz - Gleirscher, Paul (Arheološki vestnik, 2004)
Pri izdelavi kopije svinčenega voza z Brega pri Rožeku jebilo mogoče v model voza vgradili različne drobne dele, ki sojih izpustili pri rekonstrukciji v Mainzu leta 1986. Obstoj oje-sa postavlja voz nedvomno v skupino halštatskodobnih slav-nostnih voz in ne k vozovom s kotlom, kot so večkrat domne-vali. Temu sedaj ustreza tudi njegov celotni videz. Ker je bre-ški voz miniatura ali model štirikolesnega voza, ni mogoče nareditinobene realne povezave z Ekphoro ali z obredno uporabo vokviru obvozov ali procesij v času življenja lastnika ali lastni-ce. Tako ostaja po eni strani verjeten simbolen pomen v okvi-ru obvoza ali procesije, ki ju pomagajo stvarno predstaviti svinčenepodobe, ki bi bil primerljiv s frizom na prestolu iz Verucchiater tudi še bolj s šifriranimi slikami s takšnimi ali podobnimiupodobitvami voz v vzhodnoalpskem prostoru. Po drugi stra-ni je misliti na simbolen pomen v okviru predstav o prevozupokojnika v onostranstvo. Nazadnje bi veljalo tudi razmisliti,da so štirikolesni slavnostni vozovi halštatske kulture služiliza časa življenja - in v onostranstvu? - obvozu ali procesiji, obsmrti pa simboličnemu prevozu pokojnika v onostranstvo oz.njegovi apoteozi. Vsekakor pa se miniaturni voz z Brega jasnoloči od železnodobnih vozov s kotlom Srednje Evrope.