Železnodobno naselje na Cvingerju pri Dolenjskih Toplicah - Dular, Janez; Križ, Borut (Arheološki vestnik, 2004)
V članku je predstavljen železnodobni poselitveni komplekspri Dolenjskih Toplicah, ki ga sestavljajo tri gomilne nekropo-le, naselje in železarski talilniški prostor. Poseben poudarek jebil dan raziskavam naselja, kjer so med leti 1986-1991 izkopališest sond. Raziskave so pokazale, da je bil Cvinger pri Dolenj-skih Toplicah poseljen ob koncu pozne bronaste dobe. Po tejprvi poselitveni fazi, ko so naselje utrdili z zemljenim okopom,je bil Cvinger dalj časa opuščen. Ponovno so ga poselili šelev mladohalštatskem obdobju. V tem času so ga znova utrdili,tokrat s kamnitim obzidjem. Obljudenost naselja v mlajši železnidobi za zdaj ni dokazana