Karolinškodobno gomilno grobišče Wimm,občina Maria Taferl, okraj Melk, Spodnja Avstrija: Raziskave problematike zgodnjesrednjeveških običajev pokopavanjav spodnjeavstrijskem Podonavju - Breibert, Wolfgang (Arheološki vestnik, 2005)
Karolinškodobno gomilno grobišče Wimm leži v Avstriji,zvezni deželi Spodnji Avstriji, v bližini poznanega romarskegasredišča Maria Taferl, v okraju Melk, na ledini ”Hurd” v Wald-viertlu, na delu višavja iz granita in gnajsa. Načrtno ga je ra-ziskoval H. Friesinger v obdobju od 1973 do 1978. Dokumen-tirali so 55 gomil z 79 pokopi. Vsi grobovi, brez izjeme, sookostni. V gradivu se združujejo poznoavarske in zgodnjekaro-linške prvine. Avtor si je prizadeval, da na njegovo kronološkoanalizo najdb ne bi vplivala zgodovinska prelomnica, kot jokažejo pisni viri z avarskimi vojnami in njihovimi posledicamipo letu 800. Upošteval je možnost, ki jo nudijo najdbe, da jenjihov mešani poznoavarski in zgodnjekarolinški horizont mogočedatirati v celotno 8. stoletje. Nadalje je raziskal možnost et-ničnega vrednotenja gradiva. S tem je povezano vprašanje et-ničnih in kulturnih razmer, pogrebnih običajev in obredov vzgodnjekarolinškem obdobju oziroma v poznoavarskem času vspodnjeavstrijskem Podonavju