Orinjasjenske in musterjenske konice iz organskih materialov v Divjih babah I, Slovenija: Rekonstrukcija konic s pomočjo teorije o obremenitvi materiala in njenih posledic - Zoltán Horusitzky, François (Arheološki vestnik, 2007)
Rekonstrukcija fragmentiranih koščenih in rogovinastih konic neke regije je pogoj za statistično analizo. Velika večina najdenih konic je namreč fragmentiranih (op. prevajalca).Članek ima dva cilja: predstavitev metode za rekonstruiranje konic na podlagi posledic obremenitve in izračuna o trdnosti materiala in prikaz praktične uporabe na podlagi rekonstrukcije konic iz Divjih bab I. Tako bo pojasnjenih veliko vprašanj, povezanih predvsem z večkratnimi prelomi in ugotavljanjem precepljene baze. Orinjasjenske konice iz Divjih bab I so podobne konicam iz jam Istállóskő in Dzeravá skala, musterjenske pa lahko primerjamo z nekaterimi najdbami zelo starih konic iz organskih materialov v jamah Vogelherd in Lieglloch. S primer-jalno študijo bodo pridobila na vrednosti vsa štiri najdišča.Teoretska podlaga je podana na avtorjevi spletni strani (Annexe Théorie: http://site.voila.fr/horusitzkymusic1), vendar teorija ne more obravnavati večine okoliščin, kot so različni preseki konic, ekscentričnost udarca oz. sunka in netoga nasaditev. V članku predlagamo praktične rešitve za določanje območja preloma in dolžine, manjkajočih odlomljenih delov. Metoda pa ni nezmotljiva: za opredelitev izhodiščnih pogojev bo potrebna presoja arheologa, prav tako za izbor določene rekonstrukcije med več možnimi.