Rimske klesarske delavnice na Ižanskem - Lozić, Edisa (Arheološki vestnik, 2009)
V članku je predstavljena hipoteza o treh rimskodobnih klesarskih delavnicah, ki so bile na območju Strahomerja, Iške vasi in Iga na južnem robu Ljubljanskega barja, južno od Emone. Hipoteza je nastala na podlagi formalne analize nagrobnih stel in analize njihove prostorske distribucije.