Čaščenje Savusa in Nemeze v Andavtoniji - Knezović, Ivan (Arheološki vestnik, 2010)
Oltar, posvečen rečnemu bogu Savusu, in kamnita plošča z reliefom Nemeze, oba iz Andavtonije (zdaj Ščitarjevo blizu Zagreba), pričata o kultih v tem rimskem mestu in osvetljujeta njegovo topografijo. Najdišče oltarja, ki ga je Savusu dal postaviti Mark Juencij Primigenij s svojimi družabniki (socii), je mogoče povezati s krajem, kjer je bilo zelo verjetno andavtonijsko pristanišče. Sklepamo lahko, da so Savusu postavljali spomenike predvsem prevozniki blaga in trgovci in da je bila plovba po Savi do Siscije mestoma nevarna; Andavtonija je bila pomembna postojanka na rečni poti, ki je povezovala Donavo z Ljubljanico. Spomenik z reliefom Nemeze, ki je upodobljena tudi z atributi Diane, pa dokazuje, da so v Andavtoniji organizirali gladiatorske igre in borbe z divjimi živalmi. Posvetitelj Julij Viktorin, ki je bil bodisi veteran bodisi član municipalne aristokracije, je morda sodeloval pri njihovi organizaciji.