Analize PIXE poznolatenskih nožnic s predrtimi okovi (in pripadajočih mečev) iz Slovenije - Šmit, Žiga; Istenič, Janka; Perovšek, Sonja (Arheološki vestnik, 2010)
Z metodo protonsko vzbujenih rentgenskih žarkov (PIXE) smo analizirali meče iz 1. stoletja pr. n. št. in pri-padajoče nožnice s predrtim okrasom iz Ljubljanice pri Bevkah, s Strmca nad Belo Cerkvijo in iz Verduna (grob 37 in grob 131). Rezultati analiz kažejo, da so pri izdelavi teh predmetov uporabljali železo in medenino.