Poznolatenske nožnice s predrtim okrasnim okovom iz bakrove zlitine ali srebra - Istenič, Janka (Arheološki vestnik, 2010)
V članku obravnavamo skupino nožnic in pripadajočih mečev iz obdobja prehoda pozne prazgodovine v rimsko dobo, za katero je Werner (1977) predpostavil noriški izvor, v novejših objavah pa domnevajo, da so jih izdelovali tudi na področju treverov.Naše raziskave so pokazale, da je barvna kovina pri vseh štirih primerkih iz Slovenije, pri katerih smo ugotavljali njeno sestavo, čista medenina. enako velja za tri primerke obravnavane skupine nožnic iz Nemčije in s Slovaške. Uporaba čiste medenine in žig z latinskim imenom na eni izmed nožnic s Poljske govorijo za njihovo izdelavo v keltsko-rimskem okolju, glede na njihovo razširjenost morda v severovzhodnem delu rimske Italije.