Zapore v Julijskih Alpah in Notitia dignitatum - Kos, Peter (Arheološki vestnik, 2013)
Avtor analizira opis in upodobitev funkcije comes Italiae v priročniku Notitia dignitatum iz začetka 5. stoletja in ugotavlja, da pod izrazom tractus Italiae circa Alpes ni mogoče razumeti celotnega alpskega pasu od Ligurskega morja do Kvarnerskega zaliva. Predstavlja tudi argumente, da se lahko izraz nanaša samo na linijske zaporne zidove s stolpi v Julijskih Alpah iz 4. stoletja, za katere uporabljamo tudi poimenovanje Amijana Marcelina claustra Alpium Iuliarum. Izraz se ne more nanašati na globinsko obrambo, ki je bila vzpostavljena po prenehanju delovanja linijskih zapor v začetku 5. stoletja. V Notitia dignitatum omenjenih treh legij Iuliae Alpinae, ki jih prav zaradi naziva povezujemo z Julijskimi Alpami, pa ne moremo vzporejati s funkcijo comes Italiae.