Analiza kamnin rimskih nagrobnih stel iz Podkraja in z Iga - Žvab Rožič, Petra; Gale, Luka; Rožič, Boštjan (Arheološki vestnik, 2016)
Naravni kamen so v okolici Ljubljane (Emona) izkoriščali in uporabljali že v rimskem obdobju. Na tem območju so ohranjeni številni kamniti spomeniki iz tistega časa. V članku je predstavljena analiza kamnine dveh nagrobnih stel, najdenih na južnem obrobju Ljubljanskega barja, na Ižanskem: nagrobnik za Kviemonija in njegovo družino iz cerkve sv. Janeza Krstnika v Podkraju pri Tomišlju in nagrobnik za Petona z Marofa na Igu (sekundarni najdišči). Na podlagi makroskopskega in mikroskopskega opisa sklepamo, da je spomenik iz Podkraja izklesan iz litiotidnega apnenca spodnjejurske starosti, spomenik z Iga pa iz ooidnega apnenca, ki po starosti sodi v vrhnji del spodnje jure ali v srednjo juro. Oba litološka različka najdemo na južnem obrobju Ljubljanskega barja, pri čemer je najbolj verjetno nahajališče litiotidnega apnenca okolica Podpeči.