Vzhodni Goti v Sloveniji? Raziskave grobišča iz obdobja pozne antike v Mirnu, zahodna Slovenija - Tratnik, Vesna; Karo, Špela (Arheološki vestnik, 2023)
Na Japnišču v Mirnu so arheologi med letoma 2009 in 2013 raziskali del grobišča s konca 5. in iz zgodnjega 6. stoletja. Gre za majhno grobišče, na katerem je raziskanih devet grobov in leži ob nekdaj pomembni prometni komunikaciji med Akvilejo in Emono. Posamezne človeške kosti v uničenih plasteh in zasutjih sicer nakazujejo, da je bilo pokopov prvotno več. Posebnost grobišča so določeni vzhodnogermanski elementi, ki se odražajo v noši in namensko preoblikovanih lobanjah. Po našem mnenju ti elementi nakazujejo prisotnost Germanov, glede na zgodovinske vire najbolj verjetno Vzhodnih Gotov. Pri interpretaciji mirenskega grobišča izhajamo iz natančne tipo kronološke analize predmetov, raziskali smo pojav predmetov iz spodnjega Podonavja na slovenskih najdiščih ob koncu 4. in v začetku 5. st. ter vzhodnogermanskih elementov s konca 5. in prvih desetletij 6. st. Mirensko grobišče smo primerjali s podobnimi grobišči v Italiji in Avstriji.