Pripombe k steklenim kamejam - Haevernick, Thea Elizabeth (Arheološki vestnik, 1968)
Avtorica obravnava steklene kame j e z Amor jem in Psiho. Tip upodobitve je zelo znan v antičnem kiparstvu in keram iki. Vsi prim eri, ki jih navaja, so bili oblikovani kot vložki za prstan. Posebnost teh kam ej je tehnika izdelave, vse so nam reč, k ar je sicer redko v tovrstnem gradivu, oblikovane v kalupih (povprečna velikost 1,7 X 1,4 cm). Vzrok tem u je predvsem v dejstvu, da je bilo stekleno kam ejo izredno težko rezati, njena cena pa je bila v antiki zaradi redkosti in tehničnih težav visoka.