Hispano — Dacica - Daicoviciu, Constantin (Arheološki vestnik, 1968)
Pisec zavrača takó teorijo nekaterih historikov, po katerih naj bi se napis iz Rom ule-Hispalis, CIL II 1180 vrstica 4—5 = ILS 1403 — obdobje M arka A vrelija — nanašal na Romulo, imenovano z drugim imenom Malva, v Daciji inferior, kakor tudi m nenje, po katerem naj bi bil plem ič Sex. Iulius Possessor curator reipublicae v dačanski Romuli. Oboje zagotavljata v zadnjem času tudi Tudor in Nesselhauf (glej op. 1 in 3). Pisec dokazuje, da je čitanje Rom ulensium Malvensium prisiljeno, pravilno pa H übnerjevo v korpusu, nam reč Rom ulensium , m(unicipii) A rvensium (ime m esta v Betiki). D alje nakaže, da ni mogoče lokali[1]zirati om enjeno mesto Malva k m estu Romula v Daciji inferior. Tudi tretje v napisu om enjeno mesto (vrstica 6), colonia Arca, ni Arca v Feniciji ali Kapadociji, m arveč neko mesto v Betiki. Na osnovi analiz, ki sta jih opravila Mancini, Diz. epigr. II 1345 sl. te r K ornem ann, RE IV 1806 sl., dokazuje, da Sex Iulius Possessor ni mogel biti curator reipublicae v dačanski Romuli in se ne strin ja z novimi argum enti, s katerim i je podprl svojo teorijo Tudor v delu Oltenia Romand (1958) 168.