Slikana dačanska keramika z utrjene naselbine Piatra Craivii - Berciu, Ion; Moga, Vasile (Arheološki vestnik, 1975)
V zadnjem času so arheologi v Romuniji odkrili več novih dačanskih naselij. Poleg mnogih gradišč so na področju pogorja Orästie ugotovili več podeželskih naselij iz časa med 1. stol. pred in 1. stol. po n. e., preden je Dacija postala rimska provinca. Na teh najdiščih je lončarstvo zelo zanimiv proizvod in to ne le grobe, marveč tudi zelo fino izdelane keramike. Del te fine keramike, je poslikan in se deli v 2 skupini. Prva ima geometrijski ornament, druga je okrašena z rastlinskimi in živalskimi motivi. Zdi se, da so jo delali za dačanski dvor (op. 5). Na Piatra Craivii so raziskali velikansko naselje na 11 terasah z obzidjem in dvemi svetišči. V naselju je bilo mnogo zelo raznolike keramike. Tudi tu so našli fino keramiko, ki priča, do kakšnega blagostanja so se povzpeli Appuli, dačansko pleme, ki je prebivalo v deželi. V sestavku je opisana keramika, poslikana z geometrijskimi vzorci. Žal še nikjer niso našli celih posod. Zanimivo je, da so našli slikano keramiko v Piatra Craivii le na terasi, kjer je bilo veliko svetišče. Tehnika in način slikanja sta enaki kot pri mnogih drugih slikanih keramičnih izdelkih istega časa po Evropi. Slikano keramiko so našli še v vrsti drugih najdišč, a ona na Piatra Craivii se odlikuje po raznolikosti motivov. Prvotno so domnevali, daje slikana keramika uvožena iz mediteranskega sveta, nova raziskovanja (op. 11) pa so dokazala, da je odraz stikov s keltskim in grško-rimskim svetom.