Ein neuer Idoltyp aus Siidosteuropa - Boroffka, Nikolaus (Arheološki vestnik, 1993)
Obravnavana sta dva idola iz najdišča Livezile "La Izvoru Popii", JudeJ Alba, Romunija. Izdelana sta iz sprednjega dela spodnje čeljustnice (mandibula) s prednjimi zobmi-sekalci (incisivi 1 desno in 1 levo) domače svinje (Sus scrofa domesticus). Sta zglajena in pri vrhu prevrtana. Tako predstavljajo predrte luknjice oči, zobje-sekalci pa noge. Tak tip idola iz literature doslej ni bil znan. Na osnovi spremnih najdb in maloštevilnih analogij sklepamo, da obravnavana idola sodita na konec bakrene ali začetek zgornje bronaste dobe. Verjetno sta služila kot obeska-amuleta, za kar govorita luknjici. Nejasno pa je, če ju smemo povezovati s pogrebnim ritualom.