Societa ed economia dei castelli tardo-antichi: un modello archeologico - Brogiolo, Gian Pietro (Arheološki vestnik, 1994)
Avtor obravnava različne aspekte poselitve poznoantičnih kastelov v severni Italiji. Zadrži se posebej na najdišču Monte Barro nad Comskim jezerom, kjer tečejo od leta 1986 dalje velika sistematična raziskovanja. Podrobneje prikaže obrambni sistem, različne stanovanjske zgradbe in umesti najdišče v kontekst sočasnih utrdb. Postojanka Monte Barro se z dosedaj znanimi najdbami uvršča med najpomembnejše v alpskem območju.