Latenske in zgodnjerimske najdbe iz Savinje v Celju - Lazar, Irena (Arheološki vestnik, 1996)
V članku so predstavljene bronaste najdbe iz Savinje v Celju, mestu, kije zraslo na ostankih rimske Celeje. Predmete je celjski Pokrajinski muzej pridobil ob regulaciji reke v petdesetih letih, večji del pa od zasebnih zbiralcev, zaradi česar so najdbe v glavnem brez stratigrafskih podatkov. Latenske in zgodnjerimske najdbe potrjujejo, da je imela že keltska naselbina široko razvite trgovske in gospodarske stike. Ti so z razvojem naselja v rimski municipij dosegli vrhunec v prvih stoletjih našega štetja. Med latenskodobnim gradivom je treba omeniti številne fragmente fibul, različne gumbe, zakovici z ostanki emajla, igli za pletenje ribiških mrež, ročaj cedila in ročaj vrča vrste Piatra Neamt. Med najdbami iz zgodnjerimskega obdobja izstopajo pašne spone, obesek konjske opreme in fragmenti različnih bronastih posod.