Svete Gore nad Bistrico ob Sotli v poznorimskem obdobju - Korošec, Paola (Arheološki vestnik, 1997)
Predstavljena je faza 4. in 5. st. na pomembnem poznoantičnem in slovanskem najdišču Svete Gore nad Bistrico ob Sotli. Avtorica izpostavlja drobno gradivo, ki po njenem mnenju predstavlja ostanek manjše uničene nekropole na pobočju. Poleg nekaterih bronastih predmetov so predvsem pomembni drobci importirane boljše keramike. V poznorimski čas stavlja del obrambnega zidu in zidano zgradbo na strmem južnem pobočju. Obrambni stolp domneva na vzhodni strani zgornje terase. Poseljenost vrhnje terase dokazuje ostanek zidu, ki je bil odkrit ob današnji cerkvi. Arheološke ostaline pričajo o postojanki v sklopu lokalnega obrambnega sistema.