Rimske najdbe izpod Miklavškega hriba pri Celju - Vičič, Boris (Arheološki vestnik, 1997)
V članku je prikazan izbor rimske keramike, izkopane po drugi svetovni vojni pod Miklavškim hribom pri Celju. Gradivo izvira iz dveh, med seboj ne posebej oddaljenih točk, tako da opravičeno domnevamo, da gre za eno najdišče. Na eni izmed obravnavanih točk (Sadnikov vrt), so danes prezentirani ostanki t. i. Heraklejevega svetišča. Za obravnavano problematiko je pomembna tudi izkopana latenska keramika, ki pa tu ni prikazana. S pričujočim izborom lepo ilustriramo naraščanje rimskega vpliva na območju noriške Celeje v času 1. stol. pr. n. š., torej v času pred nastankom rimskega municipija.