Predhodno poročilo o poznoantičnem grobišču na Vrajkuv Gorenjem Mokronogu - Bavec, Uroš (Arheološki vestnik, 2003)
V članku je predstavljen raziskani del (20 grobov) večideluničenega poznoantičnega grobišča na lokaciji Vrajk v GorenjemMokronogu pod Trebelnim. Avtor grobove pripisujeromaniziranemu staroselskemu prebivalstvu in jih uvrsti v časob koncu 6. in na začetek 7. stoletja. Opozarja na možnostkontinuiranega prehoda v zgodnjesrednjeveško obdobje. Domnevaizvira iz navezav na rezultate raziskav grobišču prpadajočenaselbine in navezav na bogato ustno izročilo.