Avgustejske nožnice mečev z mrežastimi okovi - Istenič, Janka (Arheološki vestnik, 2003)
V članku so obravnavani mrežasti okovi, ki so krasili konicenožnic mečev. V dveh primerih so bili nedvomno pritrjeni nanožnici tipa Mainz. Najdiščne okoliščine teh okovov omogočajonjihovo datacijo v avgustejski čas, predvsem v desetletja pr. n.š. Njihova široka geografska razširjenost kaže, da niso lokalenali regionalen pojav, temveč, da so del “redne” proizvodnje rimskegaorožja. Obravnavan je tudi njihov časovni odnos do okovov spredrtim in iztolčenim reliefnim okrasom, ki so prav tako krasilinožnice tipa Mainz