Neolitizacija Krasa - Fabec, Tomaž (Arheološki vestnik, 2003)
Avtor predstavlja svoj pogled na vprašanje neolitizacije Krasa.Izhaja iz analize družbenozgodovinskih kontekstov, v katerihso se razlage neolitizacije regije oblikovale, ter preko kritičneanalize objavljenih podatkov in uporabe koncepta “stratigrafskekontekstualnosti” poskuša izločiti novo podatkovno bazo, napodlagi katere ponudi novo sliko procesa prehoda zgodnje-holocenskih lovsko-nabiralniških skupnosti v skupnosti, ki sobile odvisne od biološko udomačenih virov.