Poznoantični depo s Puštala nad Trnjem - Štukl, Jože (Arheološki vestnik, 2004)
Članek obravnava poznoantično depojsko najdbo, ki je datiranav čas od druge polovice 4. do začetka oz. sredine 5. stoletja.Najdena je bila z detektorjem kovin na Puštalu nad Trnjem.Kot kažejo številne drobne najdbe, je bila naselbina prvič poseljenav starejši železni dobi in ponovno v antičnem in poznoantič-nem obdobju. Depojsko najdbo sestavlja 13 predmetov, medkaterimi so zastopani orodje, uporabni predmeti in orožje. Odtisitkanine, ki so se na večini predmetov v manjših ali večjih zaplatahohranili v korozijski plasti, kažejo, da je lastnik predmete najprejzavil v platno in jih šele nato zakopal oziroma založil s kamen-jem ob obrambnem zidu naselbine.Prispevku je dodano poročilo analize železnega zvonca izdepojske najdbe, ki jo je z metodo EDS XRF opravil ZoranMilič v laboratoriju Narodnega muzeja Slovenije v Ljubljani.Izsledki analize kažejo, da je zvonec izdelan iz železa in prev-lečen s tankim nanosom brona s primesjo svinca in srebra