Halštatska gomila na Hribu v Metliki - Grahek, Lucija (Arheološki vestnik, 2004)
V članku je prvič v celoti predstavljena leta 1987 izkopanagomila I s Hriba v Metliki, v kateri je bilo odkritih 90 grobov,ki so bili z izjemo osmih skeletnih pokopov vsi žgani. Polegprevladujočega žganega pokopa so posebnost gomile tudi žganigrobovi s kamnitimi venci. V gomili so neprekinjeno pokopa-vali od časa stopnje Ljubljana I pa do konca stopnje Stična 2.Gre torej za gomilo s samega začetka halštatskega obdobja naDolenjskem in v Beli krajini, ki prinaša več novosti v okvirudolenjske halštatske skupine.