The Bestoen bishopric in the light of prior research - Škegro, Ante (Arheološki vestnik, 2005)
Namen članka je na osnovi analize arheoloških, epigrafskih,literarnih in drugih virov geografsko umestiti Bestojsko škofi-jo, njeno centralno območje in sedež škofije. Bestojski škofAndreas je bil eden od sopodpisnikov aktov salonitanskih sinodv letih 530 in 533 po Kr.; želel je doseči, da bi se njegova škofijarazdelila na dva dela. K temu je bil prisiljen tako zaradi njenevelikosti kot tudi zaradi revščine, zaradi katere ni mogel omo-gočiti pomoči revnim in niti svojim duhovnikom. Iz teh razlo-gov se je pastoralna skrb za krščanski živelj v njegovi škofijizelo zmanjšala. Andreasovi želji niso ugodili. Njegova škofijase je nahajala v gorati notranjosti rimske Dalmacije, zelo ver-jetno v območju Rame (v severni Hercegovini), ob zgornjemVrbasu, v dolini reke Lašve ter na območju Zenice (v srednjiBosni). Središče škofije je bilo morda v antični naselbini v Grudinah(Crkvine) na območju Ćipuljić-Bugojno (v srednji Bosni), kjerje bila najdena opeka z žigom Bistues. Lokacija škofijskegasedeža ni povsem gotova.