Kirchberg pri Deutschfeistrizi, okraj Graz/Gradec - okolica, Štajerska- zgodnjesrednjeveško gradišče? - Gutjahr, Christoph (Arheološki vestnik, 2006)
Leta 1949 je opravil Štajerski deželni muzej Joanneumarheološko izkopavanje na Kirchbergu pri Deutschfeistritzi (občinaDeutschfeistritz, okraj Graz/Gradec - okolica), ki leži približno20 km severno od Graza/Gradca ob stiku doline Übelbacha zdolino Mure. Ta so prinesla doslej najobsežnejše najdbe z nekezgodnjesrednjeveške naselbine na Štajerskem. Vzdolž dolineÜbelbacha k prelazom preko Gleinalp v zgornjo dolino Murepoteka pomembna pot, ki je bila gotovo pomembna tudi v zgodnjemsrednjem veku. Članek objavlja izvide in najdbe starih izkopa-vanj ter na kratko nakaže njihov velik pomen za zgodnji sred-nji vek Štajerske. Na podlagi dokumentacije je mogoče sklepa-ti, da so odkopali stavbo, ki je domnevno obsegala pet prosto-rov. Več ognjišč in najdbe železne žlindre nakazujejo, da je šloza prostor, kjer so predelovali železo. Večina odlomkov lončeninepripada 8.-11. stoletju, težišče bi lahko bilo na 9. stoletju. Našliso tudi odlomke statvenih uteži, dveh vretenc, nože s trnastimnasadiščem, koščeno orodje (npr. šilo, igla), železen ključ, ost-rogo s ploščicama in zakovicama (8. stoletje), bruse, železnožlindro in dva nedoločljiva bronasta predmeta. Zaradi edinedoslej poznane zgodnjesrednjeveške kovačnice na Štajerskemin ustreznih najdb je zelo verjetno, da je na Kirchbergu priDeutschfeistritzi obstajal sedež gospostva (osrednji grad).