Novi žarni grobovi iz Ruš in pogrebni običaji v ruški žarnogrobiščni skupini - Črešnar, Matija (Arheološki vestnik, 2006)
V prvem delu članka so predstavljeni rezultati zaščitnihizkopavanj, ki so pod nadzorstvom Mire Strmčnik Gulič pote-kala v maju in juniju leta 1993, pri gasilskem domu v Rušah,v izvedbi ZVKDS, območna enota Maribor. Pri tem je biloodkritih devet grobov ter osem jam iz časa mlajše kulture žarnihgrobišč. Celota se neposredno navezuje na leta 1952 odkritodrugo ruško žarno grobišče in je tako njegov integralni del.Drugi del članka obravnava grobišče kot celoto ter ga predvsemna podlagi keramičnega gradiva primerja z ostalimi grobiščiruške žarnogrobiščne skupine, kar omogoča njegovo natanč-nejšo kronološko umestitev.V zadnjem delu gre za poskus opisa rituala, kot je ob poko-pavanju umrlih morda potekal na drugem ruškem žarnem gro-bišču.