Analize bakrovih zlitin na nožnici rimskega meča iz Ljubljanice - Šmit, Žiga; Pelicon, Primož (Arheološki vestnik, 2000)
Z metodo protonsko vzbujenih rentgenskih žarkov (PIXE) smo določili sestavo bakrovih zlitin na nožnici rimskega meča, ki je bil najden v strugi Ljubljanice. Nožnično okovje je narejeno iz medenine, le majhni deli podlage v obliki črke U so iz brona. Posamezni sestavni deli okovja so spojeni s kovičenjem in spajkanjem, pri čemer so uporabili kositrno-svinčev lot. Rezultati analize potrjujejo rabo medenine v zgodnjem avgustejskem obdobju. Zanesljivost dobljenih rezultatov smo ocenili z modeliranjem.