Arheološke raziskave obdobij po zgodnjem srednjem veku v Sloveniji - Predovnik, Katarina; Nabergoj, Tomaž (Arheološki vestnik, 2010)
Avtorja predstavljata arheološke raziskave obdobij po zgodnjem srednjem veku v Sloveniji od prvih začetkov ob koncu 19. stoletja do sedanjosti. Ključne raziskovalne projekte in usmeritve, institucionalne okvire in temeljne koncepte, ki so določali razvoj t. i. arheologije mlajših ob-dobij, pojasnjujeta v kontekstu sočasnega razvoja slovenske arheologije ter družbenih okoliščin, v katerih stroka deluje. Posebej opozarjata na razmerja med arheologijo na eni ter zgodovino in umetnostno zgodovino na drugi strani, saj so ključna za razumevanje vloge arheologije pri raziskovanju obdobij, ki so bogato dokumentirana s pisnimi viri.