Dvodelna certoška fibula različice VIId s kultnega mesta na Medejskem hribu v Furlaniji - Marić, Ana (Arheološki vestnik, 2016)
V tem članku je obravnavana edina v celoti ohranjena fibula s kultnega mesta na Medejskem hribu blizu Gorice v Furlaniji. Pripada različici VIId certoških fibul, vendar je sestavljena iz dveh delov, kar je bil razlog za podrobnejšo obravnavo. Dosedanje vedenje o tej različici certoških fibul je dopolnjeno z opisom tipoloških razlik med različicami d, e in f VII. vrste, ki so bile v objavah pogosto napačno opredeljene, prvotnemu seznamu fibul različice VIId pa so dodani primerki, predstavljeni po letu 1976. Zadnji poglavji se ukvarjata z datacijo te različice in z dvodelnimi certoškimi fibulami, ki doslej niso bile obravnavane kot poseben pojav.