Latobici publice patrono… Počastitveni napis zaščitniku Nevioduna (ILSl 1, 25 = CIL III, 10804) - Špendal, Žan; Lovenjak, Milan (Arheološki vestnik, 2025)
V članku je obravnavan deloma ohranjen počastitveni napis zaščitniku Nevioduna (municipium Flavium Latobicorum Neviodunum), ki je bil odkrit v 19. stoletju na gradu Mokrice. Neviodun je pravice avtonomnega mesta prejel v dobi flavijskih cesarjev, zato velja Vespazijanov nastop za terminus post quem za izbor in počastitev senatorja. Njegovo ime na odlomku ni ohranjeno, pač pa le tri stopnje njegove kariere. Na podlagi teh počaščenega ni mogoče zanesljivo povezati z nobeno znano osebo. Po eni od razlag bi napis lahko omenjal potek zgodnje kariere rimskega senatorja in zgodovinarja Kornelija Tacita pred nastopom funkcije nadomestnega konzula leta 97.