Venetski napis na silosu iz Štanjela - VINAZZA, Manca; REPANŠEK, Luka (Arheološki vestnik, 2025)
Na rebru silosa, ki je bil najden v kletnem prostoru stavbe iz 5. in 4. st. pr. n. št. v Štanjelu, je delno ohranjen vrezan napis. V sekvenci vertikalnih in poševnih vrezov v grobo površino je mogoče prepoznati tudi take, ki niso naključni, zato ugotavljamo, da gre za napis (odslej označen s siglo *Ts 4) v venetskem alfabetu. Poteka od desne proti levi, pri čemer sta na koncu sekvence dobro vidna le interpunktuirani <.a.> in <e>. Celotno zaporedje torej utegne predstavljati zapis [—].a.e (pri čemer <e> ni zaključen z interpunktom, kot bi bilo sicer pričakovano). Napis je najverjetneje treba interpretirati kot oznako lastništva in bi lahko predstavljal trenutno najstarejši ohranjeni napis na keramiki v Sloveniji.