Razmislek o etnični identiteti v arheologiji Slovanov - Štular, Benjamin (Arheološki vestnik, 2025)
Arheologija Slovanov v zgodnjem srednjem veku ostaja razdeljena med raziskovalce, ki zanikajo migracije Slovanov, in tiste, ki materialno kulturo neposredno povezujejo z etničnimi identitetami. Ta članek premošča to delitev s prevrednotenjem teoretskega okvira. V kritični obravnavi razvoja raziskav etničnih identitet v arheologiji izpostavi omejitve tako primordialističnih kot instrumentalističnih modelov. Namesto teh predlaga redefinicijo arheološke kulture kot politetično skupnost praks, ki so utemeljene v priučenih družbenih vedenjih. Ta okvir omogoča prepoznavanje etničnih identitet v arheoloških zapisih. Z uporabo tega pristopa na arheološki kulturi praškega kulturnega kompleksa pokažemo skupnost praks, ki so jo združevali jezik, bivanje, noša, gospodarstvo, družbeni odnosi in genetska povezanost. Članek torej potrdi, da so Slovani v zgodnjem srednjem veku obstajali tako kot arheološka kultura kot tudi kot prepoznavna identitetna skupina z močnim kolektivnim samozavedanjem.