Dolge njive - Draga: rimski Crucium? Rimska naselbina na Dolenjskem - Udovč Katarina; Mason, Philip (Arheološki vestnik, 2024)
V prispevku so predstavljena arheološka najdišča v okolici Bele Cerkve, podrobneje izsledki izkopavanj iz leta 2002, ko smo pri raziskavah na različnih lokacijah (Dolge njive, Draga 1, Draga 2 in Draga 3) dokumentirali del trase ceste, zidane temelje objektov, večje število vkopov za stojke, grobišče in naselbinsko gradivo iz rimske dobe. Povzeli bomo tudi hipoteze o domnevnih lokacijah rimske poštne postaje Crucium. Domnevamo, da smo odkrili rimski Crucium, ki je bil poseljen oziroma v funkciji od 1. do 4. st. n. št.