Avstrijska Koroška in njene jugozahodne povezave v starejši železni dobi.: Nekaj vidikov - Gleirscher, Paul (Arheološki vestnik, 2022)
Jugozahodni del koroške starejšeželeznodobne skupine oz. skupine Frög/Breg, ki obsega območje med Ziljsko dolino in Beljakom oz. Rožekom, je mejil na venetski prostor severne Italije in svetolucijsko skupino v zahodni Sloveniji. Ta soseščina je poleg trgovine z jantarjem, s soljo iz Hallstatta in Dürrnberga ter z železom in svincem z alpskega območja prinesla v vzhodne Alpe ne le luksuzno blago iz sredozemskega in severnoitalskega prostora, temveč tudi ljudi in ideje. Povezavo prek prelaza Predel kaže najdba igle z nasvitkanim vratom z Napoleonovega travnika pri Beljaku, ki ima primerjave v Tolminu. Stike med Caput Adriae in avstrijsko Koroško po dolini Soče odsevajo nemara lončene posode z geometrijskim okrasom iz svinčenih aplik. Svojevrsten prenos idej bi lahko videli tudi v rabi in razvoju različic obeskov tipa Unec. Regionalno rokodelsko dejavnost Posočja in Koroške v 5./4. st. pr. n. št. pa morda kažejo čolničaste fibule tipa Villach in različica Paularo vzhodnoalpskih živalskih fibul. Zelo velika podobnost je prav tako opazna v zgradbi gomile Schmeißer Boden na Gurini s tistimi iz Mela pri Bellunu.