Bronasto ulito posodje na severnojadranskem območju (okrog leta 600).: Rim in Ravena, Nocera Umbra in Budakalász - Pinar Gil, Joan (Arheološki vestnik, 2022)
Čeprav ni bilo odkritih prav veliko bronastih ulitih posod iz obdobja med 6. in 8. st., pa njihova izdelava in razprostranjenost dokaj dobro kažeta splošne gospodarske usmeritve in razvoj trgovskih mrež v porimskem Sredozemlju. Iz prostorske razprostranjenosti teh predmetov je razvidno, da je severnojadranski prostor na prelomu iz 6. v 7. st. postal glavna vhodna točka za redistribucijo posod v vzhodnjaškem slogu v srednjo Evropo in zahodno Sredozemlje in nadomestil dotlej glavno zahodno stičišče Rim z bližnjimi pristanišči. Z območja severnega Jadrana je več tipov posodja potovalo po kopnih poteh v Padski nižini in Porenju ter po morskih poteh, ki so povezovale Jadran z Novo Kartagino (Carthago Nova) in jugovzhodno Iberijo. Nekatere značilnosti porimskih bronastih ulitih posod in njihovi najdiščni konteksti nakazujejo, da so bile izdelane po različnih standardih kakovosti za različna družbena okolja. Kartiranje razprostranjenosti posodja različnih kakovosti kaže, da je to lahko potovalo prek različnih trgovskih mrež, in razkriva vpliv stroškov prevoza na končno ceno teh izdelkov.