Tehnični problemi in naključja kot botri uspeha: Ustanovitev in gradnja jezuitske cerkve v Poznanju - J. Żuchowski, Tadeusz (Acta historiae artis Slovenica, 2020)
Poznanjska jezuitska cerkev je bila zgrajena v več fazah med letoma 1651 in 1701 po načrtih arhitektov Tomassa Poncina, Bartłomieja Nataniela Wąsowskega in Giovan- nija Catenazzija. Gradnja se je močno zavlekla zaradi Poncinoviih začetnih tehničnih napak (med letoma 1651 in 1653) in poskusov njegovih naslednikov, da bi jih odpravili. Zanimiva končna rešitev notranjščine cer- kve je splet naključij. Mogočni stebri naj bi po prvotnem načrtu Wąsowskega podpirali obok s prečnimi loki, ki ga zaradi pomanjanja tehnološkega znanja nad tako široko ladijo niso uresničili; ladja je pokrita z lesenim stropom, ki posnema banjasti obok. Stebri, postavljeni za nerealizirani obok, so ostali in dali notranjščini edin- stven karakter. Zamisel o stebrih je predstavljala izhodi- šče za nadaljno gradnjo, ki jo je med leta 1696 prevzel in do leta 1701 zaključil Catenazzi.