Kartiranje poplav na podlagi odprtokodnih podatkov daljinskega zaznavanja z učinkovitim sistemom kombiniranih pasov - Hidayah, Entin; Pranadiarso, Tedy; Halik, Gusfan; Indarto, Indarto; Lee, Wei-Koon; Maruf, Mokhammad Farid (Acta geographica Slovenica, 2022)
Kartiranje poplav je ključno za načrtovanje blažitev njihovih posledic. Razpoložljivi podatki, zajeti z daljinskim zaznavanjem, nam to omogočajo. V članku razvijamo natančno metodo za hitro kartiranje poplav na podlagi satelitskih posnetkov. Posnetke Sentinel-2 smo testirali s podatki pred in po poplavi v nižinskem območju. Poplave smo zaznavali s pomočjo na novo razvitega ekstrakcijskega indeksa najvišjih poplav (FIEI) in ga primerjali s prilagojenim normaliziranim vodnim indeksom (MNDWI), ki je najpogosteje uporabljen indeks v tovrstnih raziskavah. Območja smo glede na izbor določenega praga razdelili na poplavljena in nepoplavljena. Vrednotenje natančnosti rezultatov na podlagi skupnih in kapa koeficientov je pokazalo, da je pristop FIEI natančnejši od pristopa MNDWI.