Od industrijskega distrikta do industrijske simbioze: Priložnost. Primer industrijskega območja Ponte Rosso, Italija - Džajić Uršič, Erika; Jelen, Igor (Acta geographica Slovenica, 2022)
Članek prikazuje pomen bistvenega pojava v literaturi o industrijski ekologiji, ki označuje geografsko tesne odnose med podjetji, v katerih igrajo omrežja in geografska bližina ključno vlogo – industrijske simbioze. Ta se tradicionalno ukvarja z ločenimi panogami v skupnem pristopu poslovanja in ravnanja z okoljem. Raziskava je bila izvedena na severovzhodu Italije v Avtonomni deželi Furlaniji Julijski krajini, v neposredni bližini slovenske meje. Ponte Rosso je bil vzet kot primer, za katerega so značilne priznane okoljske, geografske, gospodarske in družbene koristi. Z empirično analizo izpostavljamo nekatere ključne vidike okoljskih, geografsko-ekonomskih in družbenih dejavnikov, ki so ovira razvoja industrijske simbioze v tej regiji.