Gastronomski turizem: kratek uvod - Razpotnik Visković, Nika; Komac, Blaž (Acta geographica Slovenica, 2021)
Cilj uvodnega članka je podati teoretični in konceptualni uvod za posebno številko o povezavah med hrano in prostorom, ki se kažejo v gastronomskem turizmu. Osredotočamo se na štiri vidike – trajnost, vlogo dediščine, prispevek k razvoju podeželja in mreženje zainteresiranih deležnikov. Prispevki kritično ocenjujejo ne le razvojni potencial, temveč tudi pomanjkljivosti rastočega sektorja gastronomskega turizma. Pristop študij primera in kvalitativne metode omogočajo poglobljen vpogled v nastajajoče izzive gostiteljskih skupnosti, turističnih podjetij in kmetovalcev, ustvarjalcev javnih politik in obiskovalcev. Posebna številka ponuja tudi uporabne rezultate za deležnike, ki sodelujejo pri strateškem razvoju, ustvarjanju in potrošnji turistične ponudbe.