Tipologija slovenskega alpskega sveta s poudarkom na rabi in spremembah rabe tal - Petek, Franci (Acta geographica Slovenica, 2005)
Predstavljena je izdelava in vsebina tipologije slovenskega alpskega sveta. Najmanjša prostorska enota prikaza je bila katastrska občina (skupaj jih je 150), za katero sem pripravil številne podatke o rabi in spremembah rabe tal, prvinah površja ter družbenogeografskih dejavnikih. Da bi pokazal regionalne razlike pri elementih pokrajine, sem slovenski alpski svet vnaprej razdelili na 6 mezoregij. Pri ugotavljanju rabe in sprememb rabe tal ter njihove povezanosti s prvinami površja in družbenogeografskimi značilnostmi, sem ugotovil, da katastrske občine znotraj vsake vnaprej postavljene mezoregije nimajo nujno podobnih lastnosti, zato pa jih imajo lahko s sosednjimi katastrskimi občinami v drugi mezoregiji. To spoznanje in številni podatkovni sloji so bili podlaga za izdelavo sintezne tipologije slovenskega alpskega sveta. S pomočjo hierarhične metode razvrščanja v skupine in faktorske analize se je izluščilo 7 tipov (skupin) katastrskih občin alpskega sveta, ki se v mejah niso ujemale z vnaprej postavljenimi mezoregijami.