Zaznavanje dinamike premikanja zemeljskih gmot z uporabo digitalnih modelov višin srednje ločljivosti: Diakronična perspektiva plazu Jovac, južna Srbija - Milošević, Marko; Štrbac, Dragoljub; Ćalić, Jelena; Radovanović, Milan (Acta geographica Slovenica, 2021)
Prispevek predstavlja in obravnava postopek raziskovanja zemeljskih plazov, ki se nanašana topografijo pred nastankom procesa in po njem, s primerjalno analizo dveh digitalnih modelov terena srednje ločljivosti. Študija primera je mega zemeljski plaz Jovac, ki je največji plaz v Srbiji zgodil v zadnjem stoletju in je bil aktiven tri dni februarja 1977. Kazalniki, ki določajo prostornino in mehanizem gibanja, so prostorska porazdelitev višinskih razlik v obeh digitalni modeli terena (DTM), pa tudi analiza predhodnih geomorfoloških značilnosti. Dobljene višinske razlike so omogočile določitev približne prostornine plazu: 11,6×106m3. Vsi pridobljeni podatki kažejo, da mehanizem gibanja spada v kategorijo zemljinskih tokov.