Analiza nizkih pretokov reke Vipave - Jelovčan, Mateja; Šraj, Mojca (Acta geographica Slovenica, 2022)
V članku so predstavljeni rezultati analize nizkih pretokov na 5 vodomernih postajah na reki Vipavi, ki ima dinarski dežno-snežni režim (površina zaledja 590km2). Rezultati statistik nizkih pretokov kažejo, da z najnižjimi vrednostmi izstopa vodomerna postaja Vipava. Vrednosti indeksa baznega odtoka (BFI)so med obravnavanimi postajami primerljive in se gibljejo okoli 0,40. Relativno nizke vrednosti BFI kažejo na nizko prepustnost tal. Velika podobnost med srednjim letnim 7-dnevnim minimalnim pretokom (MAM7) in 95-odstotnim pretokom (Q95)na vseh vodomernih postajah kaže na zmerno podnebje. Največje vrednosti pretokov se pojavijo spomladi in jeseni, najnižje pa poleti. Za mokra leta so značilna relativno velika nihanja pretoka, v sušnih letih pa pretok predstavlja predvsem bazni odtok. To potrjuje tudi analiza krivulj trajanja pretokov. Analiza sezonskosti kaže prevladujoč poletni režim nizkih pretokov.