Gospodarska globalizacija: Irska v EZ (1973–2003) - O'Reilly, Gerry (Acta geographica Slovenica, 2004)
Irske izkušnje so bile od pridružitve EEC/EZ (1973) tesno povezane z globalizacijo in spreminjanjem jedrno-perifernih razmerij. Prehajanje gospodarskih vzorcev v časovno-prostorskem kontekstu je postalo posebno očitno v 90-tih letih, zanimivo pa je, da Irska ni ubrala klasičnih razvojnih poti, ki jih povezujemo z zahodnimi gospodarstvi. S članstvom v EZ morajo biti neposredne tuje investicije prikazane v kontekstu in obsegu. Za vpogled v to članek ponuja pregled proizvodnih, kmetijskih in turistično pomembnih območij. Globalizacija je tako kot turizem, s prihajanjem in odhajanjem obiskovalcev, dvosmerni proces z uvozom, izvozom in notranjimi ter zunanjimi investicijami. Analiza Irske in globalizacije bi bila brez omembe Severne Irske nepopolna, kar pa se še prevečkrat zgodi.