Majhni ledeniki v Dinarskem gorovju po osmih letih opazovanja: na robu izumrtja? - Gachev, Emil Mariov (Acta geographica Slovenica, 2020)
Članek predstavlja rezultate rednih opazovanj trajnih malih ledenikov, ledeniških krp in snežnih zaplat v najvišjih delih Dinarskega gorstva. V obdobju 2011–2018 smo merili velikost šestih ledenikov in dveh snežnih zaplat v Prokletijah (Albanija) in na Durmitorju (Črna gora). V zadnjih letih opažamo posebne cikle medletnega kolebanja: leto velike akumulacije snega (faza »vnovičnega polnjenja«), ki mu je sledilo dve do štiri leta postopnega krčenja (faza »praznjenja«). Preučeni majhni ledeniki so trenutno v neuravnoteženih razmerah, kar lahko dolgoročno povzroči njihovo izginotje. Progresivno segrevanje še poglablja kratkoročne ciklične minimume. Njihovo zmanjšanje po poletju 2017 je bilo verjetno najmočnejše po mali ledeni dobi, majhni ledeniki pa so na robu izginotja.